Články

Jak poznat konzervu s vysokým podílem masa

Na trhu je celá řada konzerv z masa, které zdánlivě nabízejí to samé – různé druhy masa v relativně podobné úpravě. Zásadně se ale mohou lišit množstvím obsaženého masa. O skutečném obsahu masa hodně napoví i název, který musí podle zákona odpovídat složení. Povinný obsah masa v konzervě definuje platná legislativa. Pokud mluvíme o mase, tak máme na mysli opravdové libové maso – svalovinu. Názvy konzerv mohou být různé. Příklady pojmenování si ukážeme na příkladu vepřového masa a výrobků, které vychází z vepřového masa.

V zásadě se na trhu objevují tyto výrobky – vepřové maso, vepřové maso ve vlastní šťávě, vepřové, vepřové ve vlastní šťávě, vepřová konzerva, či jenom vepřové s různými přízvisky (např. domácí, babiččino, …)

Na celém pojmenování je stěžejní, jestli obsahuje klíčový pojem maso. Pokud ano, tak musí výrobek obsahovat alespoň 70% masa ze svaloviny. Největší podíl masa má tedy spotřebitel garantovaný u výrobků nazvaných vepřové maso nebo vepřové maso ve vlastní šťávě. Oproti tomu u výrobků s názvem vepřové, vepřové ve vlastní šťávě či vepřová konzerva záleží obsah masa jenom na výrobci a není definován zákonem.

V sortimentu značky Rekord 1922 má většina výrobků, s čestnou výjimkou pomazánek pekelníkovy tousty a vegetariánských pomazánek, ve svém označení termín maso a obsahují tedy minimálně 70% masa. Vegetariánské pomazánky mají jako hlavní surovinu sóju a maso pochopitelně neobsahují. Pekelníkovy tousty obsahují vepřové a hovězí maso, vepřovou kůži a srdce a zeleninu.

Kvalitní masové a vegetariánské konzervy

Moderní doba přinesla další trend. Řada moderních lidí už nechce být odkázaná jen na jednotvárnou stravu z různých druhů rychlého občerstvení nebo na uzeninách, které vlastně ani vlastně neobsahují maso a jsou plné náhražek s mnohdy diskutabilním vlivem na lidské zdraví. Lidé zkrátka chtějí mít pod kontrolou svoje stravování a jíst takové výrobky, které obsahují kvalitní suroviny a neklamou obalem. Právě pro takové lidi přišla na trh v roce 2015 značka konzerv s masem a s vegetariánskou pomazánkou v prémiové kvalitě Rekord 1922. Konzervy Rekord 1922 obsahují pořádnou porci masa a jsou pro konzumenty, kteří za své peníze nechtějí kompromis, ale nekompromisní kvalitu.

Značka Rekord 1922, která se vyrábí v táborské továrně s téměř stoletou historií a zahrnuje produkty jako vepřové maso ve vlastní šťávě, hovězí maso, krůtí maso ve vlastní šťávě, kuřecí maso ve vlastní šťávě, vegetariánské pomazánky a pekelníkovy tousty. Všechny recepty jsou vyrobené podle ověřené receptury. Značka Rekord 1922 je novou prémiovou variantou oblíbených konzerv značky VIVA, které se vyrábí ve stejné továrně a které zvítězily v řadě spotřebitelských testů. Konzervy VIVA jsou oceňované především pro přirozenou vůni, křehkou strukturu a výbornou chuť.

Každá z masových konzerv Rekord 1922 obsahuje garantovaný podíl alespoň 70% masa a s přehledem kvalitou poráží většinu párků, klobás, šunek a salámů. Maso v konzervě má vyváženou jemně kořeněnou chuť, která většině lidí zachutná.

Konzervy jsou určené pro spotřebitele, kteří chtějí vysokou kvalitu za rozumné peníze a kteří za své peníze očekávají pravé maso bez náhražek a separátů. Cena odpovídá vysokému podílu masa a naprosté absenci pochybných náhražek.

Pro svojí kvalitu a vlastnosti se konzervy Rekord 1922 stávají oblíbeným jídlem i u mladší a střední generace.

Konzerva není jenom jídlo na chatu

Většina lidí má masové konzervy spojené s výlety, letní dovolenou nebo s pobytem v přírodě. Dříve opravdu platilo, že si lidé kupovali konzervy zejména na výlet do přírody, ať už to bylo za účelem stanování, kempování, na festival nebo třeba na vodáckou vyjížďku. Důvod byl prostý. Konzervy dobře chutnají a balení v konzervě je praktické pro převoz a vydrží bez obtíží i extrémní teploty, které s sebou letní počasí přináší. Trend využívat maso v konzervě jako stravu na letní výlety přetrval až do dnešních dnů.

Není to ale jediné využití tradičních vepřových, hovězích a kuřecích konzerv. Řada lidí konzervy kromě toho využívá i jako základní surovinu pro výrobu chutného a rychle připraveného oběda. Masové konzervy, a je jedno jestli jde o konzervy z vepřového, hovězího, kuřecího nebo třeba o šunku, obsahují vysoký podíl masa a tuk, který se v konzervách v malém množství objevuje, poslouží například pro smažení nebo pečení. Masové konzervy jsou mírně kořeněné a solené a jejich chuť uspokojí téměř každého. V kuchařských knihách i v internetových kuchařkách je řada receptů, jak připravit chutný teplý pokrm z vepřové, kuřecí či hovězí konzervy. Maso v konzervě je tepelně upravené a v zásadě už se nemusí dále upravovat. Stačí ho ohřát, přidat přísady podle receptu, přidat přílohu a můžete si rázem smlsnout na výborném jídle.

Masové konzervy i vegetariánské pomazánky se dají také jíst také ke svačině. Konzervy se dají zakoupit v různě velkých balení. Největší konzerva má 400 gramů a nají se z ní celá rodina případně jeden nebo dva velcí jedlíci. Menší konzervy mají 120 gramů a hodí se ke svačině pro jednoho nebo pro dva. Ze sortimentu značky Rekord 1922 jsou ke konzumaci za studena rozhodně nejvhodnější šunkové maso, pekelníkovy tousty a vegetariánské pomazánky. Šunkové masa snese srovnání z výběrovými krájenými šunkami z řeznictví a v mnoha případech je chutí i obsahem masa překonává.

Výborně si stojí i chutné vegetariánské pomazánky, které nasytí vyznavače bezmasých jídel, ale pochutnají si na nich i zarytí milovníci masa. Pekelníkovy tousty jsou obligátním nátěrem, který nesmí chybět na žádné topince či toustu. Z masových konzerv se pro konzumaci za studena velice hodí také legendární vepřové ve vlastní šťávě či kuřecí ve vlastní šťávě.